Tijdens het Apple event in november 2020 werd de Apple M1 chip aangekondigd. De eerste chip die speciaal voor Mac ontwikkeld is en die elke Mac naar een compleet ander niveau tilt. Apple spreekt ook niet van een upgrade, maar een doorbraak. Dat klinkt toch geweldig? In dit artikel zetten wij voor jou alle voor- en nadelen op een rij zodat je weet of een Macbook M1 kopen iets voor jou is. 

In het kort

Apple maakt al jaren gebruik van Intel processoren, een samenwerking die ook een hoop nadelen met zich meebrengt. Zo waren ze altijd afhankelijk van Intel met bijvoorbeeld het introduceren van nieuwe Macs. Daarom besloot Apple de Intel processoren aan de kant te zetten en zijn ze zelf processoren voor de Mac gaan ontwikkelen. Dit wordt gedaan onder de naam ‘Apple Silicon’, de M1 chip is de eerste Apple Sillicon processor die is uitgebracht. Momenteel zit de M1-chip alleen nog in de Mac mini en in de 13-inch Apple Macbook Air en Pro, maar de verwachtingen zijn dat ze uiteindelijk in alle Macs te vinden zijn.

Voordelen

Het grootste voordeel van de Apple M1 chip is de snelheid. Doordat deze chip volledig is aangepast op de hard- en software van Apple bieden ze enorme verbeterde prestaties. Zo geeft Apple bijvoorbeeld aan dat de Macbooks met een M1 chip maarliefst drie keer zo snel zijn. 

Ben je vaak onderweg of zit je vaak op plekken waar geen stopcontact in de buurt is? De M1 chip is volgens Apple dan precies wat jij nodig hebt. De chip maakt de Macbook een stuk energiezuiniger. Zo kan je op de nieuwe 13 inch Apple Macbook Pro nu 17 uur draadloos internetten, iets wat je met de Intel processor maar voor 10 uur zou kunnen doen. Ook kun je langer video’s bekijken. Op de Macbook Air kan dit nu voor 18 uur, voorheen was dit slechts 11 uur. 

Draadloos internetten gaat met de nieuwe M1 chip ook een stuk sneller. De chip ondersteunt namelijk WiFi 6. Deze WiFi variant is sneller en heeft een betere dekking. Beschik je nog niet over geschikte router? Niet getreurd, dan ben je alvast voorbereid voor de toekomst. 

Nadelen

Hoe geweldig de Apple M1 chip ook klinkt, er zijn ook nadelen verbonden aan het kiezen voor deze nieuwe chip. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruik te maken van Windows wanneer je een Macbook hebt met de M1 chip. Voor Macbooks met een Intel processor is dit nu wel mogelijk door het gebruik van Bootcamp. Naar verwachtingen zal dit niet snel gebeuren voor de Apple laptops met een M1 chip. 

Wanneer je vaak gebruik maakt van meerdere externe schermen zal de M1 chip ook niet in jouw voordeel werken. Hoe het met de Intel processor mogelijk is om twee externe schermen aan te sluiten, kunnen de Macbook Pro en Macbook Air met M1 maar één extern scherm aansluiten. 

Daarnaast is het ook niet mogelijk om je Macbook uit te breiden. Zowel het werkgeheugen als de opslag kan later niet worden uitgebreid, bij het bestellen moet je dus goed nadenken over wat je nodig gaat hebben.

Maar wat is de juiste keuze?

De nieuwe Apple M1 chip is dus zeker geen slechte keuze maar het blijft altijd belangrijk om goed na te denken over welke Macbook het beste bij jou past. Ben je er nog niet helemaal uit? Geen probleem, wij helpen je graag bij deze keuze. Op onze site kun je gemakkelijk alle Macbooks vergelijken.