Een vastgelopen Macbook kan een frustrerende ervaring zijn, vooral als je midden in een belangrijke taak zit. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om je Apple laptop weer tot leven te brengen. Hieronder vind je drie handige tips om jouw MacBook weer aan de praat te krijgen:

1. Forceer een herstart

Een van de meest standaard, maar vaak effectieve stappen bij een vastgelopen Macbook is het forceren van een herstart. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat je Macbook volledig is uitgeschakeld. Wacht vervolgens een aantal minuten en druk opnieuw op de aan/uit-knop om je Macbook opnieuw op te starten. Deze eenvoudige handeling kan kleine softwareproblemen verhelpen, maar is niet altijd effectief bij grotere soft- of hardware problemen. Mocht dit niet werken voor jou, lees dan snel verder naar wat je kunt doen.

2. Controleer op oververhitting

Oververhitting kan de prestaties van je Macbook beïnvloeden en zelfs leiden tot vastlopen. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van je Macbook niet geblokkeerd zijn en plaats het op een koel oppervlak. Als je regelmatig intensieve taken uitvoert, overweeg dan het gebruik van een koelstandaard om de luchtstroom te verbeteren. Mocht je MacBook Air of MacBook Pro oververhit zijn en tegelijkertijd vastlopen, zorg er dan eerst voor dat je MacBook afkoelt voordat je verder actie onderneemt. Verplaats je laptop naar een koele(re) plaats en wacht tot deze weer een normaal temperatuur bereikt. Vaak wanneer je laptop weer op temperatuur is zul je zien dat de problemen verholpen zijn.

3. Veilige modus opstarten

Opstarten in de veilige modus is een handige methode om te identificeren of bepaalde programma’s of instellingen problematisch zijn. Deze optie is vaak effectief bij grotere software problemen. Start je Macbook opnieuw op en houd de Shift-toets ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. Als je Macbook goed opstart in de veilige modus, kun je de boosdoener lokaliseren en aanpakken.

Probeer deze stappen en hopelijk is je Macbook dan snel weer operationeel. Als het probleem aanhoudt, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. In onze andere blog lees je waar je voor een MacBook reparatie terecht kunt.

Opmerking: Onthoud ook altijd regelmatig back-ups te maken om belangrijke gegevens veilig te stellen.

Is je MacBook zelfs na (professioneel) onderhoud niet meer te redden? Dan is het raadzaam een nieuwe MacBook te kopen die voldoet aan je eisen én waar je niet te veel voor betaald. Om je te helpen bij deze zoektocht kun je gemakkelijk MacBooks vergelijken op onze website, zo weet je zeker dat je de beste deal vindt.