Macbook heeft twee hoofdmodellen: de Apple Macbook Pro en de Apple Macbook Air. Maar welke oplader koop je voor je model? Als je een Macbook koopt, vind je de oplader natuurlijk in de doos. Maar als je oplader stuk gaat en je beslist een nieuwe aan te kopen, zal je zelf moeten uitzoeken welke geschikt is voor je Macbook. Wij geven je graag enkele tips zodat je zeker bent dat je nieuwe oplader werkt.

Versie

Het is niet zo dat de twee modellen van Apple elk een eigen oplader hebben. Voordat je een oplader of een ander accessoire aankoopt, is het daarom belangrijk om eerst te ontdekken welke versie van de Apple Macbook Pro of Air je hebt. Dit vind je terug op de onderkant van je Macbook of via MacOS. Vervolgens kan je gerichter op zoek naar de juiste oplader voor je Macbook. Toch zijn er nog drie andere aspecten waar je rekening mee moet houden.

Adapter

Ten eerste: de adapter. Een adapter is noodzakelijk om twee elektrische delen met elkaar te verbinden. Zonder de adapter passen beide stukken namelijk niet op elkaar. Voor een Macbook bestaan er verschillende soorten adapters. Welke kies je dan? Voor de Macbook Pro kies je voor een adapter van 61W, 87W of 96W. Kies je voor een adapter met lagere wattages, dan wordt er wellicht niet genoeg stroom geleverd aan je Apple laptop. Dit hangt van de versie af van je Macbook Pro: 61W voor een 13 inch Macbook Pro, 87W voor een 15 inch Macbook Pro en 96W voor een 16 inch Macbook Pro. Voor de Apple Macbook Air heb je de keuze tussen 29W of 30W.

USB C oplaadkabel

Nadat je hebt vastgesteld welke adapter bij je Macbook past, ga je op zoek naar de juiste USB C oplaadkabel. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Je kijkt gewoon even naar het serienummer van de kabel dat vermeld staat op de behuizing naast de omschrijving ‘Designed by Apple in California‘. Zijn de eerste drie tekens C4M of FL4? Dan kies je voor de kabel van 29W of 30W. Zijn de eerste drie tekens DLC of CTC? Kies dan voor een kabel van 61W of 87W.

Nu je de juiste kabel hebt gekozen, kan je ook de lengte van de kabel bepalen. Je hebt zowel kabels van één als van twee meter lang. Wij raden je aan om voor een kabel van twee meter te kiezen omdat deze je meer bewegingsvrijheid geeft. 

Magsafe

Het laatste onderdeel van de oplader voor een Macbook, is de Magsafe. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de stroom uiteindelijk tot bij je laptop komt. Wereldwijd beschikt elke oplader over een Magsafe, maar Apple onderscheidt zich op dit vlak door deze magnetisch te maken. Dat is lekker handig, want als iemand over je kabel struikelt, zorgt dit magnetisch veld ervoor dat de kabel valt, maar je Macbook niet. Vroeger verkocht Apple drie soorten Magsafes, maar op dit moment is de ‘T-vorm’ niet meer beschikbaar op de markt. Een Apple Macbook Pro oplader kan zowel over de Magsafe 2 als over de Magsafe ‘L-vorm’ beschikken. Welke je kiest, vind je hier.

Snelle keuze

De juiste oplader kopen voor je Macbook Pro is helemaal niet moeilijk. Als je de bovenstaande stappen volgt, ontdek je snel welke oplader het best bij je versie Macbook past. Op die manier kan je opnieuw ten volle genieten van het gemak van je Apple laptop.