Goedkope Macbook. Twee woorden die niet bij elkaar lijken te passen. Toch vormt dat geen obstakel voor veel Nederlanders. Vooral jongeren kiezen massaal voor een Macbook. Opvallend toch als je weet dat het ook vooral deze jongeren zijn die financieel niet zo sterk staan. Is het dan echt niet mogelijk om een goedkope Macbook op de kop te tikken? Wij zoeken het graag voor jou uit.

Pro vs Air

Voordat je prijzen kan vergelijken, is het natuurlijk belangrijk om voor jezelf te bepalen welk model je wilt. De Apple Macbook Pro en de Apple Macbook Air zijn de twee populairste modellen, maar wat is het verschil tussen beide?

Voor studenten is de Apple Macbook Air uitermate geschikt. Dit model staat vooral bekend om zijn lichte gewicht en wordt daarom aanzien als de meest draagbare Apple laptop. Ben jij een professionele gebruiker die een krachtige laptop nodig heeft voor videomontages of het opnemen van muziek? Dan kun je beter kiezen voor de Apple Macbook Pro.

Apple Macbook Air

Als je weet welk model je wilt hebben, kun je de verschillende soorten Macbooks vergelijken. Aangezien de Macbook Pro vooral bestemd is voor professionals en de Macbook Air de favoriet is van veel studenten, is dit ook het model waarop we ons in dit artikel focussen.

Het eerste model kwam al in 2008 op de markt. Ondertussen zijn we vele jaren verder en wordt deze laptop nog steeds verder ontwikkeld. Daarom zijn de verouderde modellen, geproduceerd tussen 2008 en 2016, niet meer beschikbaar op de markt. Het model uit 2017 is dus het oudste model dat nog op de markt te verkrijgen is.

Modellen vergelijken

Het model uit 2017 mag dan wel nog op de markt te verkrijgen zijn, echt up-to-date is het toestel echter niet. Dat is dan ook de reden dat dit het goedkoopste model van de Apple Macbook Air is. Voor €1.300 heb je het toestel met een geheugen van 256 GB. Maar je krijgt hier relatief gezien weinig voor terug. De aanwezigheid van een gleuf voor een SD kaart is in onze ogen het grootste voordeel van dit model.

Voor een model uit 2018 met hetzelfde geheugen, betaal je al snel €1.600. Het grote voordeel in vergelijking met het model uit 2017, is dat dit model over een Touch ID beschikt. Hierdoor kun je je snel aanmelden of inloggen met één vingerafdruk. Daarnaast is het beeldscherm bijna randloos, wat leidt tot een aangename gebruikservaring.

Voor een Apple Macbook Air betaal je ongeveer €1.800 en dat is toch opvallend. Dit model verschilt namelijk helemaal niet zo sterk met het vorige model. Het eerste verschil is de True Tone. Het model uit 2019 past de witbalans van het beeldscherm aan op het omgevingslicht. Hierdoor neem je kleurtinten correcter waar, wat niet altijd het geval is bij het model uit 2018. Daarnaast is het toetsenbord gemaakt uit sterkere materialen en is de kans op een defect dus kleiner.

Het laatste model is nog maar net op de markt geïntroduceerd, maar die introductie ging niet onopgemerkt voorbij. Voor een model met een geheugen van 256 GB betaal je slechts €1.200. Uiteraard zijn er dan ook weinig verschillen met het vorige model. Maar als je de gebruikservaring vergelijkt, valt een sterke verbetering op. Zo werken de processoren sneller en energiezuiniger en zorgt het toetsenbord ook voor een betere ervaring.

Conclusie

Het is misschien wat cliché, maar wij zouden opteren voor het model uit 2020. Dit heeft natuurlijk twee redenen. Enerzijds ligt de prijs van het basismodel duidelijk onder de drie andere modellen en anderzijds krijg je een optimale gebruikservaring. Van een goedkope Macbook gesproken.

Wil jij een goedkope Macbook kopen? Vergelijk dan eerst de verschillende modellen op onze website!