In een vorig artikel vertelden we je al welk Macbook model het best bij je past. We vertelden je toen dat je een keuze kan maken op basis van het RAM geheugen. Maar wanneer je een Macbook wil kopen, is het ook belangrijk om te kijken naar de SSD-opslag van het toestel. Hoeveel opslag heb je nodig? Volstaat 128 of 256 GB of kies je liever voor wat meer ruimte met 2 TB? We vertellen het jou in deze nieuwe blogpost.

RAM vs SSD

Als er over een Apple laptop wordt gesproken, lijkt het alsof dit toestel twee geheugens heeft. Zo zie je vaak de vermelding: RAM = 8 GB, SSD = 256 GB. Dat ziet er heel verwarrend uit, maar er is wel degelijk een belangrijk verschil tussen het RAM geheugen en de SSD-opslag. Eenvoudig uitgelegd, is de SSD-opslag het permanente geheugen, terwijl het RAM geheugen niet permanent is. Dit betekent dat wanneer je je Apple Macbook uitschakelt, het RAM geheugen telkens opnieuw verdwijnt.

Verschillende formaten

Maar welke SSD-opslag moet je kiezen? Deze bestaat namelijk in verschillende formaten. Zo heb je een SSD-opslag van 128 GB, maar heb je er ook van 2 TB. Een enorm verschil in capaciteit, maar ook in prijs. Wij raden je dan ook aan om in je zoektocht naar het juiste toestel je tijd te nemen om verschillende modellen Macbooks te vergelijken.

Basic, gaming of fotobewerking

Je keuze wordt natuurlijk volledig bepaald door wat je met je Apple Macbook wil doen. Wanneer je het toestel enkel gebruikt om op het internet te surfen, je e-mails te checken en sociale media te beheren, is een SSD-opslag van 500 GB voldoende. Apple installeert namelijk automatisch enkele programma’s bij de opstart van je laptop. Hierdoor verdwijnt meteen een deel van de SSD-opslag, zonder dat je er zelf iets voor hebt gedaan.

Maar voor een gamer volstaat een SSD-opslag van 500 GB absoluut niet. Deze groep bewaart vaak enkele games op hun laptop, waardoor de SSD-opslag al snel vol raakt.  Daarnaast vragen deze games ook regelmatige om een update, die, helaas, ook een deel van je opslag inpalmt. Daarom raden wij gamers aan om te kiezen voor een opslag van minimaal 1 TB.

Tot slot heb je nog de mensen die een Macbook kopen om foto’s of video’s te bewerken. Zij hebben niet enkel ruimte nodig voor de bewerkprogramma’s, maar bijvoorbeeld ook voor een back-up van hun beeldmateriaal. In dit geval kan een SSD-opslag van 1 TB volstaan, maar raden wij je voor de zekerheid toch een opslag van 2 TB aan.

Goal is everything

Als je een Macbook koopt, is het erg belangrijk om eerst en vooral te bepalen waarvoor je hem wilt gebruiken. Pas dan kan je gericht een toestel kiezen en voor jezelf bepalen of je voor een Macbook van 128 GB of eentje van 2 TB gaat.