Je kent het vast wel, je bent rustig aan het werk op je Macbook wanneer er opeens een hoop kabaal komt van de ventilator. Behalve dat het erg afleidend is, is het ook niet goed voor je laptop om zo heet te worden. In dit artikel geven wij je vijf tips om ervoor te zorgen dat jouw Apple Macbook niet heet wordt. 

 

1. Zorg voor een koele en harde ondergrond

Het is natuurlijk heel lekker om op de bank met je laptop op schoot een film te kijken. Maar heel goed voor je Macbook is dat niet. Doordat je laptop op een zachte en warme ondergrond staat kan de ventilatie niet goed zijn werk doen. Ook blijft de warmte hangen en kunnen er stofdeeltjes in je laptop komen. Het is dus het best om voor een harde en koele ondergrond te kiezen. Wil je toch graag achter je bureau vandaan komen? Gebruik dan een goede laptopstandaard om voor een goede stevige ondergrond te zorgen. 

 

2. Schakel programma’s uit

Heb je veel of veeleisende programma’s openstaan? Dat zou ook een reden kunnen zijn dat je Macbook zo warm wordt. Door deze programma’s af te sluiten hoeft je laptop minder hard te werken en zal de temperatuur naar beneden gaan. Een stiekeme boosdoener is Google Chrome, hoewel je dit misschien niet snel zal verwachten hebben veel Apple Macbooks moeite met deze browser. Merk je dat jouw laptop er ook hard voor moet werken, stap dan over naar Firefox of Safari. 

 

3. Test de ventilatoren

Het kan ook zijn dat je Macbook erg heet is maar dat je de ventilatoren niet hoort draaien. In dit geval kan het zijn dat deze het niet doen. Om te testen of je ventilatoren defect zijn dien je je Macbook op hardware defecten te controleren. Dit doe je door de Macbook uit te schakelen en bij het opstarten de ‘D’ toets ingedrukt te houden. Je laptop voert nu een hardware controle uit die ongeveer 5 minuten duurt. Blijkt het zo te zijn dat je ventilatoren het niet meer doen is het verstandig om deze te laten repareren. 

 

4. Verwijder malware

Het kan zijn dat er malware op je Macbook aanwezig is en dat deze daarom overuren draait. Malware is schadelijke software die een hoop processorkracht opeist. Het is daarom ook belangrijk om dit te voorkomen door speciale programma’s te gebruiken die je  Apple laptop hiertegen beschermen en huidige ongewenste software verwijderd. 

 

5. Hou je ventilatoren schoon 

Is je Macbook al iets ouder, dan kan het zijn dat deze een keer schoongemaakt moet worden. Door de jaren heen kan er een hoop stof ophopen in je laptop die ervoor zorgt dat de temperatuur sneller omhoog gaat. Ook kan de koele lucht hierdoor minder goed door je laptop heen stromen waardoor de ventilatoren harder moeten werken. Zelf je Macbook schoonmaken is echter een lastige klus. We raden je ook aan dit niet zomaar zelf te doen maar om langs een professional te gaan. 

 

Tijd voor een nieuwe laptop?

Deze vijf tips zullen je helpen om met een koele en stille Macbook te kunnen werken. Maar het kan ook zijn dat je laptop zijn beste tijd heeft gehad en dat het tijd is voor een nieuw exemplaar. Om je bij deze keuze te helpen hebben wij de beste opties voor je op een rij gezet en kan je makkelijke diverse Macbooks vergelijken met elkaar.